Πατέντες, Εφαρμογές, Κατασκευές - Patents, Constructions - DIY'S...: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΝΤΟΓΡΑΦΟΥ
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΝΤΟΓΡΑΦΟΥ


Ο παντογράφος είναι ένα βοήθημα που απλοποιεί την αντιγραφή εικόνων ή σχημάτων. Είναι  εκπαιδευτικό παιχνίδι για όλη την οικογένεια, για σχεδιαστές, για ξυλουργούς, μοντελιστές κ.α.
Επιτρέπει μεγεθύνσεις x2, x3, x4 και x5, κοστίζει πολύ λίγο και παίρνει πολύ λίγη ώρα στη κατασευή του.

Τα υλικά του είναι από αλουμίνιο ή ξύλο, και χρησιμοποιούμε σιδηροπρίονο και τρυπάνι, μια λίμα για τυχόν γρέζια. Τα τέσσερα βασικά κομμάτια, ενώνονται μεταξύ τους με βίδες, ροδέλες και παξιμάδια. Θα χρησιμοποιήσουμε μια βάση για το μολύβι και μια βάση για την ακίδα του.
Ο σχεδιασμός βασίζεται στην 30 εκατοστά μακρια ράβδο που είναι σε θέση να διπλασιάσει τα 15cm μιας εικόνας ή να μεγενθύνει τα 8cm μιάς εικόνας x5.
Το πάχος της σανίδας η του αλουμινίου που χρησιμοποιείται είναι γύρω12mm πλάτος και 3mm πάχος, και μήκος 240 cm. Ήταν αρκετό καιρό για να κάνω δύο παντογράφους. Οι βίδες, παξιμάδια, και οι ροδέλες είναι διαμέτρου 4mm.

Τα μήκη των βραχιόνων είναι:

Arm A - 31.2cm
Arm B - 31.2cm
Arm C - 25.2cm
Arm D - 16.2cm

Κάνουμε τις τρύπες σύμφωνα με το σχέδιο:


Και βιδώνουμε σύμφωνα με το σχέδιο:


Για την ακίδα μπορούμε να βάλουμε μια βίδα τροχισμένη ώστε να γίνει μυτερή η ότι άλλο μπορούμε να βρούμε.
Η χρήση του παντογράφου είναι απλή. Η επιφάνεια του σχεδίου πρέπει να είναι περίπου 60 εκατοστά πλάτος με την ακίδα να βρίσκεται στην κάτω αριστερή γωνία και τοποθετημένη προς τα κάτω. Με τον παντογράφο στην κλειστή του θέση, η εικόνα που θα αντιγραφεί τοποθετείται έτσι ώστε το σημείο ανίχνευσης (Pivot 2) να βρίσκεται στην αριστερή κάτω γωνία της εικόνας και η εικόνα να βρίσκεται από κάτω. Τοποθετούμε ε το λευκό χαρτί σχεδίασης έτσι ώστε το μολύβι να βρίσκεται ακριβώς στην κάτω αριστερή γωνία του. Μετακινούμε τέλος το μολύβι έτσι ώστε το σημείο της ακίδας να κινείται προς τη πάνω δεξιά πλευρά της εικόνας και να διασφαλίζει ότι το μολύβι γράφει πάνω στο χαρτί.

Και ένα σχετικό βίντεο για να καταλάβετε πως δουλεύει:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου