Πατέντες, Εφαρμογές, Κατασκευές - Patents, Constructions - DIY'S...: ΠΕΙΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ph ΣΤΟ ΝΕΡΟ
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

ΠΕΙΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ph ΣΤΟ ΝΕΡΟ

Picture of How to Make Ph IndicatorΠείραμα για να μάθουμε πόσο ph έχει το νερό μας, χρησιμοποιώντας εκχύλισμα από κόκκινο λάχανο!










Αυτό το λαχανικό έχει μια ιδιότητα για να προσδιορίζει με διαφορετικά χρώματα τον τύπο του pH, κόκκινο για όταν το νερό είναι οξικό (χαμηλό pH, όπως το ξίδι) και το πράσινο ή μπλε όταν είναι αλκαλικό (pH 14, όπως το υδροξείδιο του νατρίου). Αυτό η ιδιότητα οφείλεται σε μια χρωστική ουσία στο εσωτερικό του λάχανου: τις ανθοκυανίνες.

Για να επιτευχθεί αυτό το πείραμα χρειάζεστε μόνο κόκκινο λάχανο και μια πηγή θερμότητας για να βγάλουμε το εκχύλισμα του χυμού.

ΒΗΜΑ 1.
Με ένα ξύλο κοπής κόβουμε το λάχανο σε μικρά κομματάκια, αυτό βοηθά το εκχύλισμα να βγει πιο εύκολα. Επόμενο βήμα, βάζουμε τα κομμάτια σε ένα τηγάνι.





ΒΗΜΑ 2.
Προσθέτουμε 1 λίτρο νερού της βρύσης με τα κομμάτια από το λάχανο και τοποθετούμε το τηγάνι στη φωτιά.

Όταν ξεκινάει το βράσιμο, και δείτε το νερό να γίνεται σκούρο μωβ, σβήστε τη φωτιά και αφαιρέστε το τηγάνι.







ΒΗΜΑ 3.
Αφαιρέστε όλα τα κατάλοιπα από το υγρό με ενα φίλτρο ή με ένα σουρωτήρι.

Κανονικά πρέπει να έχει μείνει ένα πολύ σκούρο μοβ, αυτό είναι το ουδέτερο δείκτης. Ανάλογα με το τύπο του λάχανου μπορεί να αλλάζει και το χρώμα σε πιο σκούρο η πιο ανοιχτό. Στο πείραμα χρησιμοποιήθηκε 1/3 εκχύλισμα και 2/3 νερό βρύσης και παράχθηκε αυτό το μωβ χρώμα.





ΒΗΜΑ 4. Το πείραμα!



Εντάξει τώρα το καλύτερο μέρος του πειράματος! Η δοκιμή.

Για να το κάνουμε αυτό το μόνο που χρειαζόμαστε είναι:
  • Ξύδι,
  • Λεμόνι χυμός,
  • Μαγειρική σόδα,
  • Αμμωνία.

Βάζουμε εκχύλισμα λάχανου σε ενα μπουκαλάκι και ρίχνουμε μερικές σταγόνες του υγρού που θέλουμε να ελέγξουμε. Αν αλλάξει σε κόκκινο τότε είναι οξικό αν γίνει πράσινο η μπλε τότε είναι αλκαλικό.

Και το σχετικό βίντεο:




Πηγή:http://www.instructables.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου