Πατέντες, Εφαρμογές, Κατασκευές - Patents, Constructions - DIY'S...: ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΥΠΕΡΥΘΡΩΝ (IR TESTER) Η ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΥΠΕΡΥΘΡΩΝ
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΥΠΕΡΥΘΡΩΝ (IR TESTER) Η ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΥΠΕΡΥΘΡΩΝ


Σήμερα θα κατασκευάσουμε ένα κύκλωμα IR tester, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο λειτουργίας διαφόρων τηλεχειριστηρίων όπως τηλεόρασης, κλιματιστικού, cd, συναγερμού κ.α.
Το κύκλωμα είναι πολύ απλό χρησιμοποιώντας μόνο λίγα εξαρτήματα. Ο υπέρυθρος αισθητήρας που χρησιμοποιείται στο κύκλωμα είναι ο TSOP1738. Όταν τα κύματα IR λαμβάνονται από τον αισθητήρα υπερύθρων θα κάνουν το τρανζίστορ BC557 να διεγερθεί και το Buzzer στο κύκλωμα θα αρχίσει να σφυρίζει. Μπορείτε στη θέση του Buzzer να βάλετε ένα LED συνδεδεμένο με μια αντίσταση σε σειρά 220Ω. Το κύκλωμα λειτουργεί με μπαταρία 6 volt.

Το ηλεκτρονικό σχέδιο με BUZZER:



Και το σχέδιο με LED:



Και η πολικότητα του TSOP1738:


Η πλακέτα που χρησιμοποίησα εγώ είναι πολύ μικρή και κόλλησα τα εξαρτήματα όσο πιο κοντά γινόταν:
Κάλλιστα μπορούμε παράλληλα με το LED να συνδέσουμε ενα μοτεράκι η ενα ρελέ και να το κάνουμε ενα διακόπτη που θα δουλεύει με οποιοδήποτε τηλεχειριστήριο υπερύθρων!!





5 σχόλια:

  1. Πολύ χρήσιμο κύκλωμα ειδικά αυτό με το ρελέ... Μία ερώτηση, επειδή ο αισθητήρας υπερύθρων είναι δυσεύρετος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιον άλλον, π.χ. από παλιά T.V. ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοειται φιλε μου, οποιοσδηποτε κανει. Ενδεικτικα εβαλα αυτον :)

      Διαγραφή
  2. Στο ένα σχέδιο βλέπω τροφοδοσία 6V ενώ στο άλλο 9V ανάλογα αν έχουμε βομβητή ή Led με αντίσταση. Επειδή εκεί που θα το τοποθετήσω έχω τροφοδοσία ledοταινίας που είναι 12V μπορώ να τροφοδοτήσω το κύκλωμα με αυτά τα 12V και να τοποθετήσω αντί για βομβητή ένα ρελέ αντίστοιχης τροφοδοσίας 12V ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστευω οτι και με 9 volt μια χαρα θα δουλευουν τα Ledakia, βεβαια και με 12 μια χαρα το σηκωνει απλα κοιταξε μη ζεσταινεται πολυ το τρανζιστορ οποτε βαλτου μια ψυκτρα.

      Διαγραφή
  3. Θα βαλω 12 V για τα led και θα παρεμβαλω μια αντισταση για να το ριξω στα 9 για το κυκλωμα, ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή