Πατέντες, Εφαρμογές, Κατασκευές - Patents, Constructions - DIY'S...: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΟΤΕΡ ΜΕ ΧΡΟΝΟΔΙΑΚΟΠΤΗ ΚΑΙ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΥΣ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΟΤΕΡ ΜΕ ΧΡΟΝΟΔΙΑΚΟΠΤΗ ΚΑΙ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΥΣ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ

Μια κατασκευή όπου μπορούμε να ελέγχουμε ένα μοτέρ πότε, πως και πόσο θα γυρίζει. Μια κατασκευή με πολλαπλές χρήσεις. Εγώ το έχω βάλει για να γυρίζει τα αυγά στη κλωσσομηχανή. Αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αυτόματη ποτίστρα ή ταΐστρα κ.ο.κ.



Το σχέδιο είναι πολύ απλό:



όπου:
X: Χρονοδιακόπτης πρίζας
Ρ: Ρελέ 220V
M: Μοτέρ
1 & 2: Τερματικοί διακόπτες

Οι διακόπτες 1 και 2 όταν πατηθούν ανοίγουν (διακοπή ρεύματος).
Το ρελέ όταν οπλίσει, ανοίγει (διακοπή ρεύματος).
Υπάρχουν 2 κυκλώματα ρεύματος, το μωβ όταν δίνει ρεύμα ο χρονοδιακόπτης και το κόκκινο όταν δεν δίνει.
Αναλυτικά. Όταν δώσει ρεύμα ο χρονοδιακόπτης, τότε το ρελέ ανοίγει και δουλεύει το μωβ κύκλωμα. Το μοτέρ θα γυρίσει, θα πατήσει το διακόπτη 1 και και θα διακοπεί η παροχή ρεύματος. Όταν μετά από την ώρα που έχουμε ρυθμίσει ο χρονοδιακόπτης σταματήσει τη παροχή ρεύματος, τότε το ρελέ θα κλείσει και θα δουλέψει το κόκκινο κύκλωμα. Το μοτέρ θα γυρίσει, θα πατήσει το διακόπτη 2 και θα διακοπεί το ρεύμα. Το μοτέρ είναι για 220V και μπορεί να είναι από υαλοκαθαριστήρες αυτοκίνητου η από σόμπα αλογόνου. Το ρελέ μπορούμε να το βρούμε σε ηλεκτρικά είδη όπως και τους διακόπτες με το χρονοδιακόπτη.

Εδώ βλέπουμε τη τοποθέτηση του μοτέρ, και των διακοπτών σε ενα πλαίσιο με αυγά για να τα γυρίζει. Μπορούμε να φτιάξουμε τη κατασκευή και για άλλες λειτουργίες όπως π.χ. αυτόματη ποτίστρα η ταΐστρα για ζώα.


Το μοτεράκι:



Ο τερματικός διακόπτης:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου